Skal jeg bruge bandage ved artrose i tommelfingeren?

Jeg har artrose (slidgigt) i min højre tommelfinger og er blevet anbefalet at købe en skinne, men hvilken skinne skal jeg købe? Sådan lyder et spørgsmål til Rådgivningen – læs svaret.

Spørgsmål

Jeg har fået konstateret artrose i min højre tommelfinger i det led, der sidder helt nede ved håndledet. Jeg er blevet anbefalet at købe en skinne. Men hvilken slags skinne, skal jeg købe – og er der noget særligt, jeg skal være opmærksom på?

Svar fra Linette Pehrson, ergoterapeut i Gigtforeningens rådgivning

Tommelfingerens rodled er et af de led, hvor der hyppigst opstår artrose. Som ved artrose i andre led er det vigtigt, at du sørger for at holde musklerne stærke og leddet smidigt.

Man kan få støtte omkring leddet ved hjælp af en bandage. Her vil jeg anbefale, at du køber en bandage uden skinne. Du bør kun bruge bandagen, når du har gang i aktiviteter, der især belaster dine hænder. Når du fikserer (fastlåser) et led med en skinne, vil du ofte kompensere for den nedsatte bevægelighed, hvilket kan give smerter og gener andre steder i kroppen, f.eks. i skulderen eller albuen.

En ergoterapeut kan hjælpe dig videre

Jeg vil anbefale, at du opsøger en ergoterapeut. Han eller hun kan hjælpe dig med et træningsprogram til dine hænder og også vejlede i forhold til skinne/bandage.

Spørg sundhedscenteret om du kan få et forløb med en ergoterapeut i kommunen. Der findes også privatpraktiserende ergoterapeuter, men her skal du være opmærksom på, at du ikke kan få en henvisning og derfor selv skal betale hele honoraret.
Publiceret 16.03.2020