Medicinmangel på apoteker – pas på med at bytte medicin privat

Der er lige nu mangel på lægemidlet sulfasalazin (Salazopyrin) på landets apoteker og sygehuse. Det får en del gigtpatienter til at efterspørge receptpligtig medicin hos hinanden på sociale medier, men det er ikke ufarligt.

En af dem, som mangler sin medicin, er 55-årige Pia Lund fra Holbæk, der har leddegigt og artrose.

"Det er frustrerende at mangle min medicin, som jeg er så afhængig af for ikke min gigt blusser op og forværres."

Pia Lund har – ligesom andre gigtpatienter – gået andre veje for at skaffe sin medicin.

"Jeg har ringet til 30 apoteker for at høre, om de har noget liggende. Desværre er de alle steder i restordre. Derfor er jeg gået så langt, fordi jeg er så desperat, at jeg har efterspurgt Salazopyrin entabs hos private i Facebook-grupper. Men jeg har været for langsom til at reagere, og så er de snuppet for næsen af mig. Min frustration har overskygget min sunde fornuft, for det er jo strengt ulovligt at handle receptpligtig medicin hos private."

Pas på privat salg

Medicinmanglen har stået på i noget tid, og derfor er flere begyndt at løbe tør for deres præparater. I en af Facebook-grupperne for gigtramte skriver en desperat bruger:

"Hjælp! Er der nogen, der har Salazopyrin (den med det gule låg), som de ikke bruger? Så vil jeg gerne købe dem af dig. Jeg bor i København. (JEG KOMMER GERNE SELV FOR AT HENTE). Du må gerne skrive til mig privat. Jeg har kun piller til i dag og i morgen, så det haster lidt. Håber I kan hjælpe mig."

I opslaget svarer en bruger med et vedhæftet billede af Salazopyrin og skriver:

"Jeg har en halv pakke af disse, hentes nær Helsingør."

Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind, forstår godt den utryghed medicinmanglen giver:

"Man ved ikke, hvornår man kan få sin medicin igen. Man frygter, at ens gigtsygdom bliver forværret. Derfor søger nogle med lys og lygte for at finde medicin hos private personer. Men det kan være sindssygt farligt."

Ved private salg risikerer man at blive snydt, hvilket kan have fatale konsekvenser for helbredet.

"Du skal være varsom med handel i det private, fordi du ikke kan være sikker på, om du får præcist det, som der står, eller holdbarheden er i orden. Vi råder kraftigt til, at man kun tager imod medicin fra apoteket eller reumatologen," fastslår direktøren.

Kontakt din reumatolog

I Gigtforeningens rådgivning mærker sygeplejerske Nanna Bacci Hartz en stigende bekymring hos gigtpatienter, der mangler eller risikerer at mangle medicin.

"Vi anbefaler, at man kontakter sin reumatolog og får lagt en plan. Reumatologen har mulighed for at søge om en udleveringstilladelse til udenlandske lægemidler, men det er heller ikke sikkert, at der er Salazopyrin på deres lagre. Derfor kan det være, at nogle patienter skal have en anden behandling for at holde gigten nede – indtil det bliver muligt at skaffe Salazopyrin igen." Indtil da råder hun kraftigt til – ligesom direktøren – at man ikke får sin medicin andre steder fra end hos sundhedsfaglige personer.

Gigtforeningen arbejder for en løsning på problemet og er i dialog med Lægemiddelstyrelsen og Sundheds- og Ældreministeriet om årsagen til den manglende forsyning af Salazopyrin.

Det vides lige nu ikke, hvornår lægemidlet er tilbage på de danske apoteker. Men Lægemiddelstyrelsen forventer, at det vil være tilbage i udgangen af oktober 2020.

Publiceret 18.06.2020