Jeg får kvalme af methotrexat – hvad gør jeg?

Jeg har leddegigt og er derfor i behandling med MTX (methotrexat). Men tabletterne giver mig en invaliderende kvalme – bare når jeg ser dem. Hvad kan jeg gøre? Sådan lyder et spørgsmål til Rådgivningen – læs reumatologens svar.

 

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 65 år, der er i behandling med MTX, methotrexat, pga. min leddegigt. Men jeg lider af en invaliderende kvalme – som kommer allerede, når jeg ser de mange gule tabletter. Jeg får folinsyre 5 mg tre gange om ugen. Er der andet, jeg kan gøre?

Svar fra reumatolog Henrik Skjødt, tilknyttet Gigtforeningen

Kvalme er en almindelig kendt bivirkning ved denne behandling og et reelt problem for dem, det rammer. Men der er flere muligheder, hvis du ellers har god effekt af din MTX.

Folinsyre er et B-vitamin, og da MTX hæmmer folinsyre, kan det hjælpe at tage folinsyre som tabletter (under navnet Folimet). Behandlingen beror jo altid på et individuelt skøn ved den behandlende læge, men det er muligt at trappe dosis op til op til 5 mg dagligt seks dage om ugen. Undtaget den dag, hvor du tager din MTX.

I meget svære tilfælde af kvalme kan din læge evt. råde dig til at forsøge med folinsyre (Isovorin tabletter) 7,5–15 mg 10 timer efter, du har taget din MTX.

Din læge kan muligvis også råde dig til at dele din dagsdosis op, så du tager nogle piller om morgenen og resten om aftenen. Det er bare vigtigt, at de tages samme dag. Andre har glæde af at tage pillerne om aftenen, så de sover kvalmen væk.

En anden mulighed er at tage MTX som injektioner i stedet for tabletter. Så generelt findes der flere muligheder for, at patienter i behandling med MTX kan få færre bivirkninger, herunder kvalme. Dog er der situationer, hvor bivirkningerne er så uacceptable, at behandlingen må opgives, hvilket kræver individuel vejledning og rådgivning hos ens reumatolog.

Få gode råd til, hvad du selv kan gøre for at mindske din kvalme 

Vær opmærksom på, at din behandlende læge kan søge om enkelttilskud til Folimet tabletter. MTX som tabletter er altid og automatisk tilskudsberettiget. MTX til injektion udleveres på de reumatologiske hospitalsafdelinger.

Du kan læse om mulige bivirkninger til MTX på min.medicin.dk

Publiceret 21.12.2018