Regeringen svigter de nedslidte med ny pensionsmodel

– Det er ærgerligt, at regeringen i sit netop fremsatte udspil til tidlig pension går væk fra at ville hjælpe de mest nedslidte, mener Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind.

Regeringen rammer forbi målet med sit udspil til en ny tidlig pension baseret på antal år på arbejdsmarkedet, lyder reaktionen fra Gigtforeningen, der repræsenterer cirka 800.000 gigtramte i Danmark.

"Mange af dem, der er nedslidte og klarer sig på smertestillende medicin har måske "bare" været 20 eller 30 år på arbejdsmarkedet. De får ingen hjælp, hvis den her model står for troende. Til gengæld kan raske 61-årige nu forlade arbejdsmarkedet, hvis de har været der længe. Det er en uheldig model, som svigter de mest nedslidte", siger Mette Bryde Lind.

Regeringen vil basere retten på tidlig pension på antal år på arbejdsmarkedet for dem, der er fyldt 61 år. Har man som 61-årig været på arbejdsmarkedet i 44 år, får man ret til at gå fra tre år før folkepensionsalderen, mens 42 og 43 år på arbejdsmarkedet giver ret til at gå fra et eller to år før folkepensionsalderen.

"Det betyder, at regeringen ser tidlig pension som en fortjenstmedalje for et langt arbejdsliv til en bred gruppe, i stedet for den redningskrans til nedslidte, vi har håbet på. Det er rigtigt ærgerligt," siger Mette Bryde Lind.

Modellen er ikke endelig

Nu skal regeringen forhandle udspillet med Folketingets partier. Gigtforeningens direktør håber, at den endelig pensionsmodel vil se mærkbart anderledes ud. Så der kommer en model, der reelt hjælper de nedslidte.

"Jeg håber, at man kommer tilbage på sporet, hvor man investerer i de mennesker, der er blevet nedslidt, og at man samtidig forpligter sig til at forebygge nedslidning på arbejdsmarkedet. For det er jo det grundlæggende problem, der ikke bliver afhjulpet med udspillet. Vi skal bruge muligheder som sporskifte og omskoling, så flere kan bruge deres kompetencer på arbejdsmarkedet inden de er helt nedslidt.”

På pressemødet sagde statsminister Mette Frederiksen, at regeringens model har to ben og det andet ben er seniorpensionsordningen, som de nedslidte kan brugen. Det mener Mette Bryde Lind ikke er rigtigt:

"Det er ikke rigtigt, at de nedslidte bliver hjulpet af seniorpensionsordningen. Under 3 pct. af dem, der får seniorpension er på arbejdsmarkedet”, siger hun.

For mere information kontakt

Pressechef i Gigtforeningen Natasja Dybmose, tlf. 51 70 84 08, NDybmose@Gigtforeningen.dk

Publiceret 18.08.2020