Smerter koster dyrt

Debatindlæg af Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen. Indlægget er bragt i Jyllandsposten d. 9. januar 2017.

Hvert femte LO-medlem lider af smerter og må tage medicin dagligt eller flere gange om ugen for at passe sit job. Det viser en undersøgelse, som LO har lavet. Tallet ligger helt i forlængelse af den viden, som vi i Gigtforeningen har. Derfor er det en vigtig debat, som LO’s formand, Lizette Risgaard, har rejst om smerter – senest i forbindelse med statsministerens nytårstale.

Smerter har nemlig udviklet sig til at være et stort overset problem, og vi kan se, at det vil vokse i fremtiden. Et problem, som ikke bare går ud over det enkelte menneske, men som også har store konsekvenser for samfundet.

Pointen er enkel: Vi – og det gælder ikke mindst det politiske system, arbejdsgivere og lønmodtagere – har en stor interesse i at få gjort noget ved problemet. Smerter koster nemlig samfundet dyrt i tabt produktion, udgifter til sygefravær og medicin. Vi ved for eksempel, at smerter i lænderyggen årligt koster samfundet 4,8 mia. kr. på grund af tabt produktion – og hertil kommer udgifter til behandling. Vi har med andre ord en stor interesse i at gøre noget, så vi kan fastholde folk på arbejdsmarkedet – til gavn for den enkeltes livskvalitet og for samfundets økonomi.

Gigtforeningen ønsker derfor en national handlingsplan mod smerter. En plan, der skal sikre, at færre danskere lider af smerter. Det kan for eksempel være gennem en tidligere og mere forebyggende indsats. De erfaringer, vi allerede har, viser nemlig, at det er muligt at gøre noget, men der er brug for en mere målrettet og national indsats. Vi skal med andre ord et gear op.

Den debat ser vi i Gigtforeningen frem til i det nye år i en konstruktiv dialog med blandt andet politikere, arbejdsgivere og lønmodtagere.

Publiceret 09.01.2017