Sorø Kommune går foran for at hjælpe mennesker med gigt

Debatindlæg

Når Gigtforeningen tager på besøg rundt om i kommunerne, er det med tasken fuld af gode idéer til, hvad kommunerne kan gøre for alle, der har gigt.

Desværre er der ikke mange kommuner, som prioriterer at gøre noget. Og det uanset om man har den lidt sjældnere leddegigt, som ca. 40.000 danskere har, den meget almindelige slidgigt (artrose), som over 300.000 danskere har, eller lider af ondt i ryggen, som over en halv million mennesker gør.

Men vi behøvede slet ikke at åbne tasken, da vi besøgte Sorø Kommunes sundhedscenter.

Det blev hurtigt klart for os, at Sorø Kommune i langt højere grad end andre kommuner passer på de mennesker, som har gigt.

Kommunen har tilbud til mennesker med ondt i ryggen, med slidgigt i knæ og hofte, og som noget helt enestående også til mennesker med leddegigt.

Har man leddegigt og bor i Sorø, er man altså så heldig, at man kan få hjælp til at leve bedre med sygdommen. Og det kan der være brug for. Leddegigt er en alvorlig gigtsygdom, som giver betændelse i leddene, som hæver, bliver varme og gør ondt.

Leddene kan blive ødelagte, og der er stor risiko for, at man også kan få hjerte-kar sygdomme. Men vejledt godt og rigtigt, og med den rigtige behandling, kan man leve et godt liv med sygdommen.

Derfor er det så godt, at Sorø har taget dette initiativ.

Vi håber, det kan inspirere andre kommuner til at gøre det samme, og vi håber, at de mennesker i Sorø, som har leddegigt, får stor glæde af det.

Publiceret 30.09.2016