Kontakt vores læge
Har du spørgsmål om diagnoser og behandling af gigtsygdomme?
Har du spørgsmål om diagnoser og behandling af gigtsygdomme?
Hos hver femte dansker med rygsmerter er årsagen en degenerativ rygsygdom. For Sisse Fisker resulterede rygsygdommen i Modic-forandringer, og hun er blevet opereret for en ødelagt diskus.
Rygsmerter er en af de mest almindelige former for smerter, som vi danskere døjer med. Smerterne går for det meste over af sig selv. Men hos nogle bliver de ved – uden at det er muligt at give en forklaring på dem.
Degenerativ rygsygdom kan for nogle mennesker betyde et liv med konstante smerter, mens andre – som Sisse Fisker – oplevede at veksle mellem at være smertefri og have invaliderende ondt. Især uforudsigeligheden i smerterne var svære at leve med for Sisse.
Efter to år med forskellige beskeder fra læger, kiropraktorer og fysioterapeuter viste en MR-scanning i oktober 2013, at Sisse havde Modic-forandringer i ryggen og en ødelagt diskus.
"Det var som at få en mavepuster. Jeg tudbrølede. Jeg havde både tænkt: Er jeg ynkelig, har jeg kræft, eller hvad er der galt med mig? Jeg plejer at være så sej, nu kan jeg nærmest ingenting. Derfor blev jeg meget ked af det med diagnosen, men også lettet over at finde ud af, hvad der var galt," fortæller Sisse.
I perioder havde Sisse hele dage uden smerter. Andre dage havde hun megaondt. Det gjorde det svært at få en hverdag med mand, børn og job til at fungere.
"Jeg spiste mange piller og bed tænderne sammen. Alligevel måtte min mand trække et stort læs og stod for de fleste bleskift, indkøb, vasketøj og rengøring," siger Sisse.
Også Sisses fritid blev påvirket af smerterne, og hun var tvunget til at ændre fokus.
"At være aktiv og løbe maraton og cykle til Paris var en del af min identitet, og det måtte jeg lægge på hylden. Det var meget frustrerende. Jeg blev nødt til at finde nye aktiviteter, der kunne give mig samme kick. Så jeg begyndte at gå ture ved vandet, lave mobilitetstræning i varme og svømme. Når jeg blev ked af det, trøstede jeg mig med, at jeg trods alt ikke er dødssyg – jeg har ’kun’ smerter. Og så prøvede jeg at fokusere på det, jeg kunne fremfor det, jeg ikke kunne," fortæller Sisse.
Nye undersøgelser viste dog, at Sisses tilstand var blevet værre, og en sommer med daglige smerter blev et vendepunkt. Her valgte hun at blive opereret for en ødelagt diskus i ryggen.
"Jeg havde læst om andre, der med succes var blevet opereret på Glostrup Hospital, så jeg mødtes med kirurgen. Han sagde, at det nok aldrig ville blive bedre, nærmere tværtimod. Jeg er kun 40 år og bliver forhåbentlig 100 – og jeg skal have det godt de næste 60 år. Derfor besluttede jeg mig for at blive opereret," fortæller hun.
Operationen gik vildt godt. Halvanden måned efter operationen kunne hun gå 10 km i løbet af en dag fordelt på flere små ture.
I dag har Sisse en dagligdag uden smertestillende medicin. Hun er i gang med genoptræning og er ved at lære sin ’nye’ ryg at kende. Fremtiden ser hun positivt på:
"Jeg håber, jeg bliver fuldstændig flyvende og kan løbe, spille squash med min mand og give mine børn en svingtur. Men jeg er tilfreds med, at jeg har en hverdag uden smerter, hvor jeg kan gøre nogle af de ting, jeg kunne før," afslutter Sisse Fisker.