Rygproblemer: Træn og lær at bevæge ryggen rigtigt med GLA:D Ryg

Har du smerter i ryggen, som ikke er til at komme af med? Så er træningstilbuddet GLA:D Ryg måske noget for dig. Ud over fysisk træning bliver deltagerne undervist i, hvordan man bruger ryggen bedst muligt i dagligdagen.

"Når du har rygsmerter, er det naturligt at bruge ryggen så lidt som muligt, fordi du bliver bange for at overbelaste den. Men forskning viser faktisk, at det bedste, man kan gøre for ryggen, er at bevæge den. Og det er der blandt andet er fokus på til GLA:D Ryg," siger Gigtforeningens fysioterapeut, Tina Louise Flach Svendsen.

Træningstilbuddet GLA:D Ryg kombinerer rygtræning med patientundervisning. Programmet består af to undervisningsgange og otte uger med to gange holdtræning pr. uge. Derudover deltager man i en start og en slutundersøgelse hos en GLA:D-uddannet fysioterapeut eller kiropraktor.

”På kurset laver deltagerne en række superviserede rygtræningsøvelser, der passer til deres niveau. Og ud over øvelserne får de gennem undervisning nogle redskaber, som kan hjælpe dem til bedre at håndtere rygproblemerne i hverdagen," siger Tina Louise Flach Svendsen.

Er GLA:D Ryg  noget for dig?

Det er ikke kun patienter med en bestemt rygdiagnose, der kan få gavn af GLA:D Ryg, fortæller Tina Louise Flach Svendsen.

"GLA:D Ryg er udviklet til mennesker med langvarig eller tilbagevendende rygbesvær, men ikke til mennesker med inflammatoriske gigtsygdomme som for eksempel rygsøjlegigt," vurderer hun.

Hvis du vil finde ud af, om GLA:D Ryg er noget for dig, skal du tage kontakt til en af klinikkerne, der tilbyder GLA:D Ryg.

Du har brug for en lægehenvisning, hvis du vil have tilskud fra den offentlige sygesikring hos en fysioterapeut med ydernummer. Men hos fysioterapiklinikker uden ydernummer og hos kiropraktorer kræver det ikke lægehenvisning.

Klinikkerne finder du på hjemmesiden www.gladryg.sdu.dk.

Fakta om GLA:D Ryg

  • Et træningsprogram for mennesker med langvarig eller tilbagevendende rygbesvær.
  • Udviklet af forskere og behandlere på SDU og læner sig op ad den forskning, der findes om behandling af rygproblemer.
  • Kombinerer træningsøvelser med patientundervisning.
  • Det er muligt at få tilskud fra den offentlige sygesikring.
  • Læs mere på www.gladryg.sdu.dk.
Publiceret 13.05.2019