5 gode råd, der gør hverdagen lettere

På grund af smerter kan artrose føre til begrænsninger i hverdagen. Ergoterapeut Gitte Møller Jensen fra Sano kommer med sine bedste råd, når kroppen gør ondt.

1. Tag lidt ad gangen

Analyser din hverdag og se, hvornår du får smerter. For så er det her, man skal sætte ind. Det handler ikke om at undgå aktiviteter, men om at finde løsninger, så man kan deltage i dem på en anden måde. Er det tid til at klippe hækken? Måske kan du nøjes med at klippe tre meter om dagen. Eller kunne vi lave en familiedag ud af hækkeklipningen? Det er sådanne løsninger, man kan komme frem til, når man er konkret.

2. Snyd!

Findes der redskaber, der kan gøre din hverdag nemmere, så brug dem! Køb en robotstøvsuger eller et fladmoppesystem, hvis du får ondt af at støvsuge. Køb en grøntsagshakker, hvis det er køkkenarbejdet, der giver smerter. Eller indret haven, så du undgår besværlige bede, der skal luges. Skal du have gæster, så køb maden udefra, eller sænk ambitionerne til to retter, hvor den ene kan laves dagen i forvejen, og desserten er is fra fryseren. En af mine patienter fortalte engang, at hun altid køber en stor buket blomster og sætter den midt på bordet, for så er der ingen, der opdager nullermændene i hjørnerne af stuen. Det er et genialt råd, synes jeg.

3. Bevæg dig

Lav vægtoverførsel. Når du er ude at købe ind, så tag en stor vogn, du kan læne dig indover. Når du laver mad, kan du læne panden mod overskabet. Det betyder alt sammen, at du belaster kroppen og leddene mindre. Men du skal også bevæge dig. Den næste stilling er altid den bedste, siger man. Og det er rigtigt nok. Så læg benene over kors på en anden måde, eller rejs dig op indimellem og bevæg dine skuldre. Du kan ikke lave for mange skulderrulninger. Og så skal du overveje, om du også skal lave noget målrettet træning af hænder, ryg og ben.

4. Tag pauserne på forkant

Se dig selv som en iPad eller en elbil. Lad dig selv op, før du er løbet tør for batteri! Det betyder, at du skal begynde at tage pauserne på forkant i stedet for, som du måske plejer, på bagkant. Du ved nok selv, hvornår det plejer at gå galt, og der opstår yderligere smerter. Brug din erfaring, så du lægger dig på sofaen eller sætter dig med en kop kaffe, før smerterne kommer.

5. Tænk ’tadaa’ i stedet for ’to do’

Dét at have smerter gør, at alting bliver et større projekt. Mennesker med smerter er på overarbejde i deres liv. Så tag en pause, og ros dig selv for faktisk at have klaret indkøbsturen, og vent med at kaste dig over madlavningen. Fik du skrællet fem kartofler, så rank ryggen over det, i stedet for at ærgre dig over, at du ikke nåede hele posen og den efterfølgende oprydning, før hænderne begyndte at gøre ondt.

Vi skal altså lægge mærke til det, vi lige har gjort i stedet for det, vi mangler at få gjort. Så giv dig selv et tada, når du har klaret en opgave – i stedet for at have blikket på næste to do. Du skal gerne få energi i stedet for at bruge energi ved din aktivitet.

Publiceret 16.04.2024