Gigtforeningens Ildsjælepris

Gigtforeningen uddeler hvert år ved repræsentantskabsmødet Ildsjæleprisen, der gives til en eller flere personer eller organisationer, der har gjort en ekstraordinær indsats til gavn for mennesker med gigt. Ildsjæleprisen gives ikke til forskere, da de kan honoreres gennem andre af Gigtforeningens priser.

Prisen kan f.eks. gives for

  • En ekstraordinær indsats i lønnet arbejde
  • En frivilligs særlige engagement
  • At give mennesker med gigt en stemme
  • En professionels eller organisations særlige blik for gigtsagen eller mennesker med gigt

Ildsjæleprisen består af et beløb på 15.000 kroner. Sammen med beløbet tildeles en bronzefigur udarbejdet af kunstneren Leif Sylvester. Modtagerens navn indgraveres i figurens sokkel.

Fra Mobilepris til Ildsjælepris

I 2004 indstiftede Gigtforeningens bestyrelse Mobileprisen. Prisen har gennem årene udviklet sig i såvel modtagerfelt som udtryk. I 2021 skiftede prisen navn fra Mobileprisen til Gigtforeningens Ildsjælepris.

  • Prismodtager 2023

    Ildsjæleprisen 2023 gik til Iben Trabjerg fra Gigtramte Børns Forældreforening (GBF). I mange år var det Iben, man fik i røret, når man ringede til GBF. Hun har hjulpet hundredvis af forældre med at håndtere de bekymringer og problemer, der følger med, når ens barn får gigt. Og det har hun været ualmindeligt god til – hun har nemlig prøvet det hele selv. Hendes datter fik psoriasisgigt, da hun var 13 år, så hun kender alle bekymringerne, alle kampene – og den manglende forståelse fra omverdenen. Hun har klædt familierne på – og mødt dem med den forståelse og rådgivning, som de havde brug for. Samtidig har hun kæmpet for at sikre, at børnene får den hjælp, de har brug for – og krav på. Ikke mindst retten til sygeundervisning når de i perioder ikke kan passe deres skole på grund af gigten.

  • Prismodtager 2022

    Gigtforeningens Ildsjælepris 2022 går til Julie Kofoed - en ægte ildsjæl, som får gnister til at springe – og sætter fut under debatter, som er nødvendige.

    Julie Kofoed fik diagnosen børnegigt, da hun var bare 16 måneder gammel, og allerede som helt ung engagerede hun sig i gigtsagen. Hun meldte sig ind i FNUG – Foreningen af Unge med Gigt – og det blev startskuddet på en karriere som en særdeles dygtig og effektiv lobbyist. Det blev hurtigt hende, man spurgte, når der var brug for en stærk og klar stemme til at sætte fokus på de problemer, man støder på som ung kroniker. Det var også sådan, Gigtforeningen spottede hendes oplagte talent, da hun deltog i en række debatter på de første folkemøder på Bornholm for godt ti år siden.

    Siden har Julie gang på gang stillet op som Gigtforeningens repræsentant, når der har været brug for en, der kan formidle og forklare patienternes perspektiv, erfaringer og behov i forskellige udvalg og andre sammenhænge. Samtidig er hun en usædvanligt indsigtsfuld og troværdig debattør – både når hun står på podiet ved eksempelvis Folkemødet på Bornholm, og når hun i landsdækkende medier sætter fingeren på nogle af vores velfærdssamfunds ømme punkter.

  • Prismodtager 2021

    Gigtforeningens nye Ildsjælepris går til Jeanette Andersen for hendes store og mangeårige indsats for mennesker med gigt. I en ung alder fik hun konstateret lupus. Selvom gigtsygdommen sidder i hele Jeannettes krop, er hun en frivillig ildsjæl i det danske lupus-netværk og har en fremtrædende rolle i den internationale kamp for gigtsagen. Jeanette er aktiv i Lupus Europe og i den europæiske gigtorganisation, EULARs, patientafdeling, PARE. Her stiller Jeanette skarpt på de problematikker og udfordringer, der er fælles for mennesker med gigt – uanset hvor i verden de bor. Hun står også i spidsen for den årlige Edgar Stene-konkurrence, hvor patienter fra hele Europa skriver et essay om et emne, der kan samle alle på tværs af grænser.

  • Prismodtager 2020

    Gigtforeningens Mobilepris 2020 går til Nanna Marinussen, Karla Pilgaard og Zinna Lautrup. De tre kvinder står bag Kroniske Influencers - et enestående fællesskab, der samler kronikere på tværs af landet og på tværs af diagnoser. Kroniske Influencers startede i november 2018 som en profil på Instagram. Det viste sig, at initiativet udfyldte et stort tomrum. Fællesskabet voksede med lynets hast, og i begyndelsen af 2020 besluttede de tre kvinder at danne en egentlig forening, som i dag har mere end 1.100 medlemmer og omkring 8.000 følgere på de sociale medier. Derudover arrangerer Kroniske Influencers kaffemøder, fester og fællesaktiviteter over hele landet.

  • Prismodtager 2019

    Gigtforeningens Mobilepris 2019 går til Tove Cassøe fra SLE/lupus-netværket for hendes store og mangeårige arbejde for mennesker med gigtsygdommen SLE/lupus. Tove Cassøe er en ildsjæl, der gennem 25 år er gået forrest i kampen for udbredelse af viden om sygdommen SLE/lupus. Hun er dus med alle Lupusspecialisterne i Danmark og følger opmærksomt med i forskningen og patienternes sociale vilkår. Tove har hundredvis af gange taget telefonen og talt med en nydiagnosticeret, og hun stiller utrætteligt sin egen viden og erfaring til rådighed for andre.

  • Prismodtager 2018

    Gigtforeningens Mobileprise 2018 går til Bente Appel Esbensen, sygeplejerske, forskningsleder og lektor ved Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Rigshospitalet i Glostrup. I alt, hvad Bente Appel Esbensen foretager sig som forsker, spørger hun hovedpersonerne til råds først. Som en af de første i Danmark inddrager hun konsekvent mennesker med gigt som forskningspartnere i alt fra planlægning til udførelse og databehandling af forskningsprojekterne. Et af projekterne har med simple SMS-beskeder formået at få en gruppe mennesker med leddegigt op af sofaen og erstatte "sidde-tid" med "gå- " eller "stå-tid" – med det resultat, at både kolesterolniveau og almen sundhedstilstand blev væsentligt forbedret.

  • Prismodtager 2017

    Læge Finn Kamper-Jørgensen

    Læge Finn Kamper-Jørgensen er medlem af Forebyggelsesrådet for Ældrebefolkningen i Fredensborg Kommune. Han får prisen for sit engagement og sin udprægede sans for forebyggelse til gavn for de mange. Finn Kamper-Jørgensen er tidligere direktør i Statens Institut for Folkesundhed. Han udarbejdede den første gigthandlingsplan for Sundhedsministeriet, og senest har han stået bag den første kommunale 5-års gigthandlingsplan.

    Kredsformand Dorte Sørensen

    Dorte Sørensen har i 18 år været formand for Gigtforeningens Midtsjællandskreds og er tidligere medlem af Gigtforeningens bestyrelse. Hun får prisen for sin utrættelige energi og sit engagement til fordel for gigtsagen. Dorte Sørensen står i spidsen for en meget aktiv kreds, som hvert år arrangerer et utal af spændende og relevante arrangementer til gavn for mennesker med gigt.

Senest opdateret 22.01.2024