Spyt har afgørende betydning for din sundhed

Har du savlet på hovedpuden i nat? Måske tænker du ikke over det, men spyttet i din mund har afgørende betydning for din sundhed. Derfor kan mundtørhed medføre mange gener og skadevirkninger.

Du tænker nok ikke over det, men spyttet i din mund er ikke bare den våde plet på hovedpuden af og til om morgenen – det er også en væske med afgørende betydning for din sundhed. For spyt hjælper os blandt andet med at rense tænderne og mundhulen og neutralisere skadelige stoffer.

Derfor kan mundtørhed, der kan følge med flere gigtsygdomme som leddegigt og Sjögrens syndrom, have mange skadevirkninger.

Disse skadevirkninger kan være øget tilbøjelighed til syreskader på tænderne, huller og tandkødsbetændelse, der kan brede sig til hulrummet mellem tænderne og tandkødet og blive til parodontitis – også kendt som parodontose.

Mundtørhed er en fornemmelse af ikke at have tilstrækkeligt med spyt i munden, og tilstanden skyldes ofte, at man producerer for lidt spyt. Men mundtørhed kan også være en følge af ændringer i spyttets sammensætning, så det føles mere tykt og sejt. 

Vi oplever alle at have tør mund af og til, hvis vi for eksempel er nervøse. Men for mange mennesker med gigt kan mundtørhed være konstant eller hyppigt, hvilket netop kan føre til alvorlige helbredsmæssige problemer.

Gode råd mod mundtørhed

Når det kommer til, hvad du kan gøre for at begrænse gener og skadevirkninger på grund af mundtørhed, kommer Anne Marie Lynge Pedersen her med gode råd til dig. Hun er professor på Tandlægeskolen ved Københavns Universitet og en af de førende eksperter i Danmark, når det gælder problemer med munden og tænderne ved gigt.

Rådene lyder:

  • Børst tænder to gange dagligt - morgen og aften
  • Skyl ikke munden efter tandbørstning, men spyt overskydende tandpasta ud
  • Vælg den type tandbørste, der passer dig bedst
  • Brug tandpasta med fluor
  • Undgå tandpasta med skummemiddel
  • Undgå tandpastatyper med højt indhold af slibemiddel
  • Pas på med planteekstrakter i tandpasta
  • Undgå evt. aromastoffer og andre tilsætningsstoffer
Publiceret 27.10.2023