Kan træning forværre min spinalstenose?

Jeg har fået konstateret spinalstenose, men jeg vil gerne fortsat være fysisk aktiv, for det har jeg været hele mit liv. Hvor meget og hvordan må jeg træne? Sådan lyder et spørgsmål til Rådgivningen – læs fysioterapeutens svar.

Spørgsmål

Jeg har fået konstateret spinalstenose, men jeg vil gerne fortsat være fysisk aktiv, for det har jeg været hele mit liv. Hvor meget og hvordan må jeg træne? Jeg er 65 år.

Svar fra Gigtforeningens fysioterapeut, Trine Majlund Vestbo

Spinalstenose er en forsnævring af spinalkanalen, oftest nederst i nakken eller i lænderyggen. Det er en tilstand, der udvikler sig gradvist og langsomt. For det meste giver en forsnævring ikke symptomer, da det er en del af vores almindelige aldringsproces, men i nogle tilfælde kan forsnævringen medføre risiko for tryk på rygmarven og på nerverødder.

Symptomerne kan være føleforstyrrelser og nedsat muskelstyrke i ben eller arme. I nogle tilfælde kan der være behov for en operation, der skaber mere plads til nerverne i rygmarvskanalen, men for mange vil et træningsforløb hjælpe.

Det er godt, at du er motiveret for at bevæge dig, det skal du bare blive ved med. Forskningen og den praktiske erfaring har nemlig vist, at træning og øvelser kan hjælpe på smerterne og gangdistancen hos nogle mennesker med spinalstenose.

Det kan være en god idé at søge råd og vejledning hos en fysioterapeut, før du går i gang med at træne. Her vil du nemlig kunne få et øvelsesprogram, som passer præcis til dig og dine behov og udfordringer. Fysioterapeuten kan vejlede dig i, hvordan du udfører øvelserne rigtigt, og hvad der generelt er godt for dig og din ryg.

Gåture og cykling er gode måder at holde sig aktiv på, og rigtig mange har god effekt af træning i varmtvandsbassin. Det varme vand virker behageligt, når man har smerter i muskler og led. Vandets opdrift mindsker belastningen på leddene, og vandet giver modstand, som styrker musklerne.

Hvis du skal have en god og varig effekt af din træning, kræver det, at du er vedholdende. Du må gerne dyrke motion og udføre aktiviteter, så længe det ikke forværrer dine smerter eller giver tiltagende, udstrålende smerter eller lignende. Almindelig træningsømhed er til gengæld helt naturlig og ikke farlig.

Publiceret 04.04.2022