Få øje på de usynlige smerter

Det kan være svært at forklare det, der ikke kan ses. Når dagens første skridt opleves som at sætte foden på glasskår. Når en almindelig affaldspose føles tung som en kampesten – og når et venligt håndtryk er som at gribe om en kaktus…

Se film om at leve med usynlige smerter

Her kan du se en film – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies

Alle kan få gigt. Børn og unge, mænd og kvinder i alle aldre. Der findes nemlig omkring 200 forskellige gigtsygdomme: Fra folkesygdommen artrose, som de fleste af os får før eller siden – til sjældne bindevævssygdomme, som de færreste nogensinde har hørt om. Og fra ondt i ryggen, som plager hver anden af os – til autoimmune gigtsygdomme, hvor immunsystemet misforstår sin opgave og går til angreb på kroppens raske celler.

Få mere viden om gigtsygdomme

Er du nydiagnosticeret med gigt?

Usynlig sygdom med kroniske smerter og træthed

Fælles for gigtsygdommene er, at de er forbundet med smerter og en træthed, man ikke kan sove sig fra. De begrænser bevægelsesfriheden, og for nogle kan de være invaliderende. Fælles for dem er også, at de meget ofte er usynlige.

Bliv klogere på kroniske smerter og deres konsekvenser

Få gode råd om smertemestring

Træthed (fatigue) og gigt – det kan du selv gøre

At leve med gigt

Alligevel er livet med gigt forskelligt fra menneske til menneske. Og det kan forandre sig fra dag til dag.

Nogle kan leve et næsten helt normalt liv, mens andre mister deres arbejde og bliver afhængige af hjælp fra deres nærmeste – og fra vores samfund. Og nogle oplever, at sygdommen svinger, så man den ene dag kan klare det hele – mens man den næste ikke er i stand noget som helst.

Hvordan føles gigt? Få viden om symptomer på gigt

Det kan som sagt være svært at forklare det, der ikke kan ses. Det kan også være svært at forstå, hvad det vil sige at have gigt, når man ikke selv har det. Og at vide, hvornår der er brug for en hjælpende hånd, når én, man holder, af bliver ramt af en kronisk sygdom.

Gode råd til dig, der er pårørende til et menneske med gigt

Senest opdateret 31.05.2023