Symptomer ved leddegigt – sådan viser sygdommen sig

Ledsmerter, hævede led, træthed og feber er nogle af symptomerne på leddegigt. Her kan du blive klogere på sygdommen og dens typiske symptomer.

Se kort film om udredning for inflammatorisk gigtsygdom

Hør podcast om leddegigt

Lyt dig til viden om leddegigt - hvad er leddegigt, hvordan er symptomerne, og hvilke behandlingsmuligheder findes der, er nogle af de spørgsmål, du får svar på.

Her kan du lytte til en podcast – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies

 

Sådan viser leddegigt sig typisk

Når du har leddegigt, har du typisk ledsmerter og ledhævelser. Du vil også føle dig mere træt, evt. få feber og tabe i vægt. Læs mere om de mest almindelige symptomer ved leddegigt nedenfor.

  • Ledhævelse

    Betændelsen får ledhinden til at producere for meget ledvæske og hæve. Ledhævelse kaldes også for ledsvulst eller kapselsvulst (som intet har med kræftsvulster at gøre).

  • Ledsmerter

    Man kan nok ikke forestille sig, hvordan smerter ved leddegigt føles, før man selv har oplevet dem på sin egen krop. Smerter opleves og håndteres forskelligt fra person til person, men noget af det sværeste er formentlig, at smerterne ikke kan ses af andre, og at det er vanskeligt at beskrive dem.

    Når betændelsen i leddene blusser op, vil du ofte have smerter både i hvile og ved aktivitet, og du vil føle morgenstivhed og ømhed i leddene. Huden over leddene kan måske føles lidt varmere end andre steder på kroppen.

    Hvis brusken bliver ødelagt senere i sygdomsforløbet, vil ledfladerne blive ujævne, og det vil gøre ondt at bevæge leddene. Smerten behøver altså ikke at være tegn på, at ledbetændelsen er blusset op.

    Få mere viden og gode råd om kroniske smerter

  • Morgenstivhed i kroppen

    Et af de vigtigste symptomer ved leddegigt er morgenstivhed i kroppen. Det kan være svært at komme i gang, og stivheden kan vare flere timer.

  • Nedsat bevægelighed

    Både hævede led, ledsmerter og eventuel ødelæggelse af ledbrusk og sener gør, at du har svært ved at bevæge leddene.

  • Træthed, feber og vægttab

    Mennesker med leddegigt oplever ofte en ekstrem træthed, der kan gøre det svært at klare almindelige aktiviteter i hverdagen. Det overrasker mange, og det kan samtidig være svært at få omgivelserne til at anerkende og forstå netop dette symptom.

    Man kender ikke den nøjagtige årsag til trætheden. Muligvis hænger det sammen med kroppens konstante arbejde med at fremstille celler og betændelsesstoffer, hvoraf nogle i sig selv kan give træthedssymptomer. Det kan også forklare, at mennesker med leddegigt kan få feber og tabe i vægt.

    Hvis du får disse symptomer, bør du altid tale med lægen. Der kan nemlig være andre årsager til feber og vægttab.

  • Gigtknuder

    Gigtknuder er millimeter- eller centimeterstore hævelser under huden. Knuderne er runde og faste, de består af fortykket bindevæv og er godartede. De gør sjældent ondt, men kan genere dig, hvis du f.eks. kommer til at støde dem.

    Gigtknuder skyldes lokale reaktioner i bindevævet og findes oftest ved albuer og fingrenes knoer, men de kan også opstå andre steder – f.eks. i organer som hjerte og lunger.

    Gigtknuder ses hos 20-35 procent af alle mennesker med leddegigt, og typisk kommer de først sent i sygdomsforløbet.

  • Føleforstyrrelser

    Betændelsen i leddet kan trykke på nerverne. Det kan give smerter og føleforstyrrelser – oftest ved håndleddet, hvor tryk på nerven til tommel-, pege- og langfingeren kan nedsætte følesansen.

    Hvis du har gigtforandringer i halshvirvlerne, kan der komme tryk på nervetråde til både hænder og fødder, så følesansen ændres.

    En ændret fornemmelse i hænder og fødder kan også skyldes nervebetændelse, som i sjældne tilfælde kan være en følge af sygdommen.

  • Sjögrens syndrom

    Omkring 20-30 procent med leddegigt får såkaldt "sekundært Sjögrens syndrom", som viser sig ved tørhed i øjne og mund.

    Læs mere om Sjögrens syndrom

  • Sjældnere symptomer

    Sjældnere ses symptomer som lungehindebetændelse eller sårdannelse i huden på grund af betændelsen i de små blodkar i leddene.

  • Hjerte-kar-sygdomme - en følgesygdom

    Man er i de senere år blevet opmærksom på, at mennesker med leddegigt og andre inflammatoriske gigtsygdomme har en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

    Det skyldes muligvis, at den betændelse, der er i kroppen, påvirker indersiden af blodkarrene, så fedt og andre skadelige stoffer lettere trænger ind i karvæggen, og der opstår åreforkalkning. Derfor kaldes det en følgesygdom.

    Undersøgelser tyder på, at effektiv behandling af gigtbetændelsen kan nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdom.

    Den øgede risiko for hjerte-kar-sygdomme betyder, at en sund, røgfri livsstil med motion og gode kostvaner er særligt vigtig, hvis du har leddegigt.

Senest opdateret 19.01.2024