Har du lyst til at fortælle kommende ergo- og fysioterapeuter om dit liv med leddegigt?

Vil du gerne fortælle om dine egne erfaringer med leddegigt – og samtidig få ny faglig viden, som ruster dig til at undervise studerende på ergo-og fysioterapeutstudiet? Så er det måske noget for dig at blive patientunderviser.

Det kan være svært for andre at forstå, hvordan det påvirker kroppen og hverdagen, når man har leddegigt. Derfor giver det rigtig god mening at lade mennesker, der selv lever med sygdommen, fortælle sundhedspersoner, hvordan de oplever det. Samtidig kan de guide de studerende i relevant og hensynsfuld ledundersøgelse. Lige nu er der brug for nye patientundervisere i Hovedstadsområdet, måske er det noget for dig?

Hvad er en patientunderviser?

Som patientunderviser bliver det din opgave at fortælle de studerende om dine egne erfaringer med leddegigt, ligesom du også skal guide dem i, hvordan de bedst kommunikerer med deres kommende patienter. Du er også med til at lære dem, hvordan de bedst og mest hensynsfuldt undersøger leddene.

Gigtforeningen har i sin tid udviklet konceptet og samarbejder med simulationscentret CAMES (Copenhagen Academy for Medical Education and Simulation), der i dag varetager konceptet.

Forud for undervisningen kommer du på en workshop over to dage, hvor du sammen med CAMES udvikler indholdet til undervisningen, og hvor du lærer at undervise.

Du kan blive patientunderviser, hvis du:

  • Har haft leddegigt i mindst 2 år.
  • Bor på Sjælland.
  • Er afklaret med din situation og i stand til at være konstruktiv i forhold til egen situation.
  • Er villig til, at de studerende – under din vejledning – rører ved dig, når de skal øve sig på ledundersøgelse.
  • Har lyst til at undervise.
  • Har lyst til at lære undersøgelsesteknik, så du kan give feedback på de studerendes teknikker.
  • Kan undervise i dagtimerne (ca. fire gange á tre timer hvert halve år).
  • Kan deltage i en workshop, hvor du bliver uddannet som patientunderviser før selve undervisningen. Vi forventer kurset finder sted i december, hvor det bliver afholdt af CAMES på Rigshospitalet i København.

Gevinsterne ved undervisningen

Som patientunderviser lærer du ikke kun at undervise, du får også ny faglig viden om leddegigt, som du kan bruge i selve undervisningen.

"Både på kurset hos CAMES og i dialogen med de studerende får du faglig viden om leddegigt, f.eks. hvad der sker i dine led, når sygdommen er aktiv. Du lærer også meget nyt gennem relationen til de studerende, der er nysgerrige og ikke holder sig tilbage med at spørge direkte ind til din sygdom," fortæller Connie Ziegler, der selv er patientunderviser og har været med til at udvikle konceptet.

For de studerende er det meget værdifuldt at blive klogere på leddegigt takket være den særlige relation, som opstår mellem patientunderviseren og de studerende.

"Det er meget værdifuldt for de studerende at lære om leddegigt på den her måde. Som patientunderviser kombinerer du personlige erfaringer med høj faglighed – og den form for læring får de studerende ingen andre steder. Der udvikler sig en helt unik relation mellem jer, og i bund og grund er du med til at gøre dem til bedre behandlere," fortæller hun.

Hvordan foregår det?

De studerende bliver delt op i mindre grupper af 6–7 studerende. Du vil møde to grupper og har en time med hver. Under mødet fortæller du om dine erfaringer med sygdommen, hvorefter de studerende kan stille spørgsmål. Herefter instruerer du med udgangspunkt i dine ledforandringer de studerende i, hvordan de bedst udfører en ledundersøgelse. I er typisk 3-4 patientundervisere afsted til undervisning.

Tid og sted

Undervisningen finder sted fra foråret 2022 på forskellige uddannelsesinstitutioner på Sjælland (hovedparten dog i Region Hovedstaden). Du får et mindre honorar (skattepligtigt) for hver gang, ligesom du får dækket dine transportudgifter.

Sådan ansøger du

Er du interesseret, så kontakt kursusleder i CAMES, Judit Vibe Madsen, på tlf. 29 77 94 58, eller send en mail til judit.vibe.madsen@regionh.dk med dit navn, alder, adresse, tlf.nr., diagnose(r), en kort sygehistorie samt hvorfor du gerne vil deltage.

Ansøgningsfristen er mandag den 13. december 2021.

Publiceret 28.10.2021