Forskning i gigt skaber bedre liv
Vi støtter forskning, der har forbedret livet for mange tusinde mennesker med gigt.
Vi støtter forskning, der har forbedret livet for mange tusinde mennesker med gigt.
Stadig flere danskere får den vanedannende og morfinlignede medicin mod smerter, oxycodon. Gigtforeningen slår alarm og opfordrer regeringen til at se på problemet med den kommende sundhedsreform.
Mens brugen af den vanedannende medicin Tramadol er dalet betragteligt siden 2015, er brugen af et andet afhængighedsskabende og morfinlignende præparat steget gevaldigt.
Det drejer sig om det receptpligtige præparat oxycodon, der især bruges til ondt i ryggen, gigt eller smerter efter operation.
I 2020 fik 90.000 patienter recept på medicinen, mens det i 2015 drejede sig om 53.500.
”Det er ikke en acceptabel udvikling – slet ikke set i lyset af vores erfaringer fra Tramadolsagen. Alle lægers alarmklokker bør derfor ringe! Vi ved, at man kan blive voldsomt afhængig af medicinen – ja, man kan faktisk blive meget afhængig af det. Nogle bliver narkomaner på samme måde, som vi ser det med morfin,” siger direktør i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind.
Ifølge Gigtforeningen er udviklingen et symptom på, at både sygehuslægerne og de praktiserende læger mangler et reelt og godt nok tilbud at henvise mennesker i smerter til.
Opfordringen er derfor klar: Regeringen bør tænke denne problematik ind i den kommende sundhedsreform, der netop skal være med til at sikre kvalitet og sammenhæng på tværs af sundhedsvæsenet.
”Oxycodon kan være rigtig godt til akutte smerter, men så skal man have hjælp til at trappe ud igen og have et alternativt tilbud, hvor man blandt andet lærer, hvordan man kan leve med kroniske smerter. For den ubarmhjertige sandhed er, at mange nok aldrig slipper helt for smerterne. Og ud over de mere end 700.000 gigtpatienter, så vil andre patientgrupper med smerter også have gavn af bedre smertebehandlingstilbud,” siger Mette Bryde Lind og fortsætter:
”Helt konkret skal kommunerne kunne tilbyde tværfaglige smertebehandlingsteams, hvor patienterne tilbydes tværfaglig behandling med træning, patientuddannelse, samtaleterapi og mental træning og ikke blot dulmes med stærkt og vanedannende medicin. Det her er en indsats, som lægerne ikke kan klare alene. For så bliver svaret smertelindrende medicin.”