Dårligst livskvalitet hos de fattigste gigtpatienter

Når pengene er små, kan det være svært at få råd til fysioterapi, kiropraktor og medicin – og livskvaliteten er også lavere - det viser ny undersøgelse, som Syddansk Universitet har lavet for Gigtforeningen.

Går du til kiropraktor eller ej? Svaret afhænger formentlig mere af størrelsen på din pengepung end på, hvor store smerter du har i ryggen.

Direktør i Gigtforeningen, Mette Bryde Lind, mener det er et problem:

"Sådan skal det ikke være i Danmark. Det er et skævt sundhedssystem, hvor adgangen til behandlinger og medicin ikke er lige for alle. Enten har du brug for behandling og medicin eller også har du ikke, og det må ikke handle om, hvorvidt du har råd eller ej”, siger hun.

Flere af undersøgelsens resultater vidner om, at mennesker med gigt- og rygsygdomme oplever betydelig ulighed i sundhed, når de har en lav indkomst. Se hele undersøgelsen

  • De fattigste rygpatienter bruger sjældnere kiropraktor, end de rigeste rygpatienter.
  • Alligevel bruger de med lav indkomst tre gange så stor en del af deres indkomst på sundhedsudgifter (fysioterapi, kiropraktor og medicin), som de rigeste.
  • Som om det ikke er nok, så er livskvaliteten ringest hos de dårligst bemidlede og størst hos dem med højest indkomst.

”Det her skal der gøres noget ved fra politisk side, men det er også vigtigt, at kommunerne kommer i arbejdstøjet. Nogle steder har man målrettet træning og rehabilitering til mennesker med gigt betalt over skattebilletten, men i mange kommuner er der ingen af den slags tilbud. Rapporten her viser, hvorfor det er så vigtigt med ens tilbud over hele landet”, siger Mette Bryde Lind.

Gigtforeningen arbejder for, at kommunerne i højere grad end i dag, tilbyder skræddersyede rehabiliteringstilbud til mennesker med gigt. Det drejer sig om træning, patientuddannelse og undervisning i smertehåndtering.

En tredjedel af alle kommuner har eksempelvis oprettet egne tilbud, der sikrer en særlig patientuddannelse og træning – den såkaldte GLA:D-træning – til de mange danskere, der døjer med slidgigt i hofter og knæ. Træningen virker med dokumenteret effekt. Mange får reduceret deres smerter og får en bedre funktion i det daglige.

Publiceret 04.02.2021