Sjögrens syndrom: Er du generet af tørre øjne og tør mund?

Oplever du en ubehagelig tørhed i øjne og mund, kronisk træthed og smerter i leddene? Så kan det være nogle af symptomerne på bindevævssygdommen Sjögrens syndrom. Diagnosen er ikke så let at stille, så læs mere her, hvor du også får gode råd af overlæge og reumatolog Viktoria Fana.


Sjögrens syndrom er mere almindelig, end de fleste er klar over. Efter leddegigt er det den mest udbredte autoimmune gigtsygdom. Omkring hver tredje, der har en autoimmun sygdom, får på et eller andet tidspunkt også Sjögrens syndrom.

Sygdommen angriber især tåre- og spytkirtlerne, og de mest almindelige symptomer er en generende tørhed i øjne og mund. Ledsmerter og træthed hører også ofte med til sygdomsbilledet. Men man kan ikke stille diagnosen alene ud fra symptomerne, og mange går derfor med ubehaget i flere år uden at vide, hvad de fejler.

Symptomer ikke nok til diagnose

Vores slimhinder forandrer sig med alderen, og navnlig mundtørhed er en ret almindelig bivirkning ved en del lægemidler. Mange får også ’grus i øjnene’ på grund af timer foran computerskærmen, og træthed og ledsmerter oplever de fleste af os indimellem. Alt sammen uden at vi har – eller nogensinde får – Sjögrens syndrom.

"For at kunne stille en sikker diagnose gennemfører vi en række undersøgelser, som kan påvise nedsat produktion af spyt og tårevæske, specifikke forandringer i øjnene eller spytkirtlerne og eventuelt autoantistoffer i blodet," fortæller Viktoria Fana, overlæge på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, Rigshospitalet i Glostrup.

Sjögrens syndrom viser sig forskelligt

Det er meget forskelligt, hvordan sygdommen viser sig, forklarer Viktoria Fana.

"Nogle patienter har udtalte gener fra øjne eller mund, andre oplever et lettere ubehag og slår det måske hen uden at opsøge læge. Hos nogle få angriber sygdommen slimhinderne i flere organer. Disse patienter kan være meget påvirkede af symptomer som f.eks. tale- og synkebesvær, halsbrand, svampeinfektioner, forstoppelse og problemer med sexlivet. Og på grund af de meget forskellige symptomer risikerer man at lande mellem flere stole," forklarer overlægen.

Tværfaglig udredning og behandling

På Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme har man siden 2017 udredt patienter, som er under mistanke for at have Sjögrens syndrom, i landets første såkaldte ’fast track-forløb’. Målet er, at patienterne bliver udredt allerede efter ét eller to besøg på afdelingen.

"Derfor arbejder reumatologerne på vores afdeling tæt sammen med øjenlæger, tandlæger, lungemedicinere og neurologer – både under udredningen og i forbindelse med eventuel behandling," slutter Viktoria Fana. 

Behandling og gode råd


Der findes ingen behandling, som kan kurere Sjögrens syndrom. Behandlingen retter sig derfor først og fremmest mod symptomerne.

Tørre øjne: Dryp hyppigt med kunstig tårevæske, brug evt. gel til natten.

Mundtørhed: Drik rigeligt med væske, fugt munden hyppigt eller brug tyggegummi, syrlige drops eller lignende – uden sukker. Du kan også anvende mundgele eller mundspray. Pilokarpin-tabletter kan stimulere spytproduktionen hos nogle patienter. Fås på recept.

Smerter i muskler og led: Her anbefales paracetamol (Panodil, Pinex, Pamol).

Tørhed i underlivet: Brug evt. hormon- og parfumefri fugtgivende intimsalve. Tal med din læge eller gynækolog. 

Forstoppelse: Motion og rigelig væskeindtagelse er vigtig. Du kan købe forskellige milde afføringsmidler på apoteket i håndkøb, men de er billigere, hvis du får dem på recept. Spørg din læge eller på apoteket.

Anden medicin
Ved svære ledsmerter, ledhævelser og udtalt morgenstivhed i led og muskler vil du måske blive sat i behandling med Plaqenil (Hydroxychloroquin) eller andre gigtpræparater. Behandlingen varetages af en reumatolog. Flere danske og udenlandske forskningsprojekter ser på, om biologisk medicin har en effekt på sygdommen.

Pas på tænderne!
Mundtørhed øger risikoen for huller i tænderne. Brug fluorholdigt tyggegummi, fluor-tabletter eller fluor-mundskyllevæske som supplement til tandpasta med fluor. Gå til tandlægen hver tredje måned. Når du har Sjögrens syndrom, kan du søge om tilskud til tandlægeudgifter (jf. Sundhedsloven). Læs mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside 

Få flere gode råd om Sjögrens syndrom

Publiceret 18.05.2020