Hvordan skal jeg tage folinsyre med MTX?

Jeg tager gigtmidlet methotrexat (MTX) suppleret med folinsyre. Hvorfor er min dosis af folinsyre anderledes end den dosis, som en af mine bekendte har fået ordineret af sin læge? Sådan lyder et spørgsmål til Gigtforeningens rådgivning – læs reumatologens svar.

Spørgsmål

Jeg har psoriasisgigt og får gigtmidlet methotrexat (MTX), som ifølge min læge skal suppleres med folinsyre. Men det undrer mig, at min dosis af folinsyre er anderledes end den dosis, som en af mine bekendte får? Sådan lyder et spørgsmål til reumatolog Henrik Skjødt fra Gigtforeningens rådgivning – læs svaret.

Svar fra Henrik Skjødt, reumatolog tilknyttet Gigtforeningens rådgivning

MTX hæmmer kroppens produktion af folinsyre (B-vitamin), og det kan give anledning til bivirkninger, herunder leverpåvirkning. For at begrænse eventuelle bivirkninger af MTX, skal du derfor også tage folinsyre, når du får MTX. Tilskud af folinsyre er standard, når man er i MTX-behandling, og det tages som tabletter (under navnet Folimet).

Dosis ligger sædvanligvis på 5-10 mg om ugen, og det skal tages mindst et døgn før eller efter indtagelse af MTX. Bemærk, at folinsyre ikke skal tages samme dag som MTX.

Behandling tilpasset den enkelte

Generelt vil den behandlende læge så vidt muligt søge at skræddersy behandlingen til den enkeltes patients situation.

Du skal derfor altid tale med din læge om, hvor ofte og i hvilken dosis, du skal tage folinsyre.

Når du oplever, at du har fået ordineret en anden dosis af folinsyre end andre, der også er i behandling med MTX, skyldes det altså, at behandlingen altid er baseret på en individuel vurdering, som foretages af den behandlende læge.

Lægens vurdering vil bl.a. afhænge af de bivirkninger, du oplever, og hvordan din krop i øvrigt reagerer på MTX, herunder i hvilken grad din lever påvirkes af gigtmidlet.

Hvis lægen skønner det nødvendigt i forhold til bivirkninger, er det muligt at trappe dosis op til 5 mg dagligt seks dage om ugen.

En meget udbredt (og ganske ubehagelig) bivirkning ved MTX er kvalme. I meget svære tilfælde af kvalme kan din læge evt. råde dig til at forsøge med folinsyre (Isovorin tabletter) 7,5–15 mg blot 10 timer efter, du har taget din MTX.

Folat i fødevarer

Folinsyre hedder folat, når det forekommer naturligt i mad. Folat findes i de fleste fødevarer og er særlig højt i spinat, broccoli og bælgfrugter. To tredjedele af danskernes indtag af folat kommer fra grøntsager og kartofler, brød og frugt – men mælk, kød og ost bidrager også med folat. Selvom du spiser rigeligt af disse fødevarer, skal du stadig huske at supplere MTX-behandling med tilskud af folinsyre.

Publiceret 24.09.2018