Sjögrens syndrom: Hvad kan jeg gøre ved mundtørhed?

Jeg har Sjögrens syndrom og generes af tørre øjne og meget tør mund. Øjendråberne hjælper godt, men hvad kan jeg gøre ved min tørre mund? Sådan lyder et spørgsmål til Rådgivningen – læs sygeplejerskens svar.

Spørgsmål

Jeg har fået konstateret Sjögrens syndrom for to år siden. Jeg har tørre øjne og meget tør mund. Øjendråberne hjælper godt, men hvad kan jeg gøre ved min tørre mund? Det er næsten værst om natten, for jeg vågner flere gange for at få noget at drikke, hvilket jo går ud over min nattesøvn.

Svar fra Gigtforeningens sygeplejerske Nanna Bacci Hartz

Når man har Sjögrens syndrom (eller morbus Sjögren), producerer man mindre spyt. Spyttets funktion er blandt andet at holde munden ren. Derfor er det særligt vigtigt at have en god mundhygiejne, hvis man lider af mundtørhed.

Børst dine tænder flere gange dagligt, brug tandtråd og evt. tandstikker og drik vand. Du bør også undgå fødevarer, der indeholder sukker. For at stimulere spytdannelsen kan du bruge sukkerfrit tyggegummi eller sukkerfrie bolsjer, gerne med citrussmag, da det stimulerer spytproduktionen.

En anden løsning, som måske især er relevant til natten, er at bruge kunstigt spyt. Du kan enten købe det på apoteket eller lave det selv.

Lav selv kunstigt spyt

  • 1 del vand
  • 1 del glycerin
  • Smag evt.  til med  pebermynte- eller citrondråber

Skyl munden godt og spyt blandingen ud, da den ikke må drikkes. Blandingen kan holde sig ca. en uge i køleskabet.

Få flere gode råd om Sjögrens syndrom

Publiceret 25.06.2018