Politikerne ville høre om smerter og muskel- og skeletsygdomme

Gigtforeningen havde ved en høring den 25. januar lejlighed til at fortælle politikere fra Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg, at der er brug for en national plan mod smerter og muskel- og skeletsygdomme.

Sammen med en række eksperter på området lod Gigtforeningens vicedirektør Henrik Kjær Hansen politikerne forstå, at der er brug for langt bedre behandlingsmuligheder.

Gå hjem og tag en pille

Flere bliver længere på arbejdsmarkedet, og derfor skal f.eks. de praktiserende læger og arbejdspladserne være bedre rustet til at tænke i langt tidligere forebyggelse. Mange gigtpatienter oplever også mangelfulde tilbud i kommunerne og hos deres læge.

"Gå hjem og tag en pille. Jeg kan ikke gøre noget for dig," er den besked mange gigtpatienter mødes med, når de søger råd hos lægen.

"De bliver ikke taget alvorligt, når de kun bliver tilbudt smertestillende medicin," sagde Henrik Kjær Hansen og ønskede, at de praktiserende læger får mere viden på området. Han pegede også på, at der mangler kommunale sundhedstilbud, som gigtpatienter kan benytte sig af.

Gigtpatienter er kastebolde

Der er også stor forskel på kommunernes evne til at fastholde mennesker med gigt på arbejdsmarkedet.

"Hvorfor skal det tage tre måneder at få stillet en diagnose på ét hospital, mens det tager tre dage på et andet?" spurgte Henrik Kjær Hansen og understregede, at gigtpatienters tilstand ofte forværres, mens de er kastebolde i sundheds- og beskæftigelsessystemet.

På billedet ses tv. Nanna Marinussen, th. Henrik Kjær Hansen, vicedirektør i Gigtforeningen.

Det oplever Nanna Marinussen på egen krop. Hun har den sjældne gigtsygdom sklerodermi og beskrev over for politikerne, hvordan hendes langvarige sagsbehandling føles som en kæmpestor pauseknap fra livet.

Se hele høringen på Folketingets tv-kanal

Publiceret 26.01.2018