Første forsøg med medicinsk cannabis på vej

Måske har du selv oplevet, at din læge siger nej til at udskrive recept på medicinsk cannabis efter den forsøgsordning, der trådte i kraft ved årsskiftet. Mange læger mener nemlig, at der mangler kontrollerede forsøg på området og vil derfor ikke udskrive midlet. 

Foto: Helene Bagger

Nu er det første forsøg i Danmark på vej, som måske kan give lægerne noget af den fornødne viden. Forsøget finder sted ved Aalborg Universitetshospital og skal finde ud af, om mennesker med psoriasisgigt eller artrose i hænderne kan få glæde af cannabis-medicin.
Indtil nu har traditionelle midler som Ibuprofen eller Ipren været det bedste bud på behandling. Men midlerne har en række bivirkninger, og for nogle er medicinen ikke stærk nok til at dæmpe deres smerter.

-Der er altså god grund til at undersøge, om disse cannabis-baserede præparater kunne være et alternativ til den medicin, vi anvender i dag, siger Jonathan Vela, der som læge på reumatologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital har tilrettelagt forsøget som sit ph.d.-projekt.

Projektet undersøger, om stoffet CBD, som er et af de aktive stoffer i cannabisplanten, har effekt på smerte og betændelse hos håndartrose- eller psoriasisgigt-patienter. To grupper på hver 80 patienter vil få henholdsvis CBD og placebo. Patienterne følges herefter i 8-12 uger, hvorefter effekten på smerter undersøges. 

-75 procent af de adspurgte i vores brugerpanel siger, at de gerne vil have mulighed for at få en recept og prøve, om medicinsk cannabis virker for dem. Men vi ved ikke, om det virker eller hvilke bivirkninger, det har. Derfor er der netop brug for et forskningsprojekt som dette, siger Gigtforeningens direktør Mette Bryde Lind.

Jonathan Vela begynder at rekruttere patienter til sit forskningsprojekt efter sommerferien. Projektet bliver udført i samarbejde med overlæge Salome Kristensen, også fra Aalborg Universitetshospital og smerteforsker Lars Ahrendt Nielsen fra Aalborg Universitet.

De endelige resultater ventes at ligge klar om tre år.

Publiceret 06.06.2018