Sol, sommer – og alkohol

Sommeren er her med sommerfester, rejser – og hyggelige stunder, hvor mange typisk får et par glas kølig hvidvin mere end ellers. Har du gigt, bør du være ekstra opmærksom på dit indtag af alkohol, anbefaler Gigtforeningens rådgivning.

Får du medicin mod din gigtsygdom, skal du være opmærksom på, at alkohol kan have en indvirkning på medicinens effekt, og at alkohol kan øge eventuelle bivirkninger af medicinen. Gigtforeningens rådgivning har samlet nogle eksempler og vigtige råd til dig, der gerne vil være påpasselig med alkohol i sommerens hyggestunder.

Medicin og alkohol

Generelt kan alkohol påvirke medicinens virkning og dens eventuelle bivirkninger kan forstærkes. Alkohol kan også hæmme blodets evne til at størkne, så hvis du tager NSAID, blodfortyndende medicin eller præparater, der indeholder acetylsalicylsyre, stiger risikoen for blødning fra mavesår, slimhinder i mund, næse og tarm, eller hvis du er så uheldig at falde. Især ved blodfortyndende medicin, bør du være varsom med alkohol.

Derfor er det altid en god idé at læse indlægssedlen i medicinæsken eller spørge sin læge til råds.

Hvis du tager methotrexat

Mange med leddegigt, psoriasisgigt og andre led- og bindevævssygdomme er i behandling med medicinen methotrexat (MTX). MTX kan belaste din lever, og da alkohol forstærker denne effekt, bør du generelt være påpasselig med at drikke for meget, når du får MTX. Tilskud af folinsyre mindsker dog leverpåvirkningen.

Det er vigtigt, at du tager din medicin efter forskrifterne og ikke eksperimenterer med at udskyde tidspunktet, fordi du f.eks. skal til fest og nyde alkohol.

Den generelle anbefaling til mennesker i behandling med MTX er, at man ikke drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefalinger på maksimalt 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd. Nogle læger anbefaler helt at undgå alkohol, når man får denne behandling, så spørg altid din læge til råds. Der kan være individuelle forhold, som gør sig gældende.

Vær særlig påpasselig hvis du har urinsyregigt

Præparat allopurinol bruges ofte til at forebygge anfald ved urinsyregigt. Det er ikke kendt, at alkohol påvirker allopurinol negativt. Men man ved, at alkohol medvirker til ophobning af urinsyrekrystaller i leddene, hvilket udløser de akutte og smertefulde betændelsestilfælde. Hvis du har urinsyregigt, bør du derfor være særligt påpasselig med alkohol. Det er især øl og spiritus, der provokerer de smertefulde anfald, hvoraf 90 pct. sætter sig storetåen, hvor lidelsen kaldes podagra. Alkohol kan sammen med en generel usund kost føre til anfald af urinsyregigt, hvorfor det anbefales at skære sit alkoholforbrug ned til et minimum.

Gigtforeningens anbefalinger

Gigtforeningens kostvejleder Henriette Thorseng tilråder, at man følger sin læges anbefalinger. Hun siger:

"Generelt kan mange med gigt godt nyde en genstand en gang imellem. Du skal ikke drikke alkohol for din sundheds skyld, og du bør holde dig under Sundhedsstyrelsens lavrisikogrænser for sygdom på grund af alkohol, som siger maks. 7 genstande om ugen for kvinder og maks. 14 for mænd. Din læge vil i nogle tilfælde anbefale lavere grænser."

• Udskift. f.eks. alkohol med et glas postevand med mynteblade.
  • Drik ikke større mængder alkohol på en gang.
  • Nyder du at drikke vin eller f.eks. øl, kan mængden måske justeres ned på et sundere niveau.

Hvad siger brugerne?

Vi har spurgt vores Facebook-følgere om, hvilke anbefalinger de har fået – og hvordan de selv håndterer sol, sommer og alkohol. Her er et udpluk af de mange svar, der også giver genlyd af, at man skal huske at nyde livet.

"Jeg ved godt, at gigtmedicin og for meget alkohol ikke harmonerer så godt sammen. Jeg tager selv biologiske indsprøjtninger mod gigt og et lille glas vin til aftensmaden. Livet kan også blive for surt, når man har smerter på grund af gigt."

"Jeg er totalt afholdende, nu på ottende år. Min lever tog skade af Salazopyrin og NSAID-præparater. Siden har jeg kun fået alkoholfri vin eller alkoholfri øl, når der skal være fest."

"Jeg må helst ikke drikke alkohol, da min medicin – methotrexat – tager på leveren. Men så længe mine blodprøver er fine, kan jeg da godt tage en drink engang imellem."

"Jeg får methotrexat og fik at vide, da jeg startede på medicinen, at jeg gerne måtte drikke alkohol, selvom jeg får medicin. At jeg skulle leve mit liv, som jeg førhen gjorde. Jeg tåler godt alkoholen sammen med min medicin og giver den gas indimellem. Godt nok fik jeg at vide, at man anbefaler maks. 7 genstande om ugen, og at jeg ikke kunne spare op og drikke det hele på en aften."

"Jeg har ikke rørt alkohol i de 6 år, jeg har været syg og fået stærkt medicin. Og ja, jeg har det stadig hyggeligt, når vi er i byen."

Publiceret 21.06.2017