Lotte Heise: Tag magten fra smerterne!

I 2017 besøger Lotte Heise en række af Gigtforeningens kredse med sit foredrag om at tackle kroniske smerter. Find foredragene her og se en lille film, hvor hun fortæller om at få det bedste ud af livet.

Lotte Heise

Alle kender Lotte Heise – fotomodellen, der kan andet end at se godt ud, turbosnakkeren med noget på hjerte. Forfatter, foredragsholder, entertainer, skuespiller, radiovært, meningsmaskine...

Det er ikke til at se det – men bag den energiske facade og det store grin, gør det hammerondt. Hver dag. Sådan har det været i 35 år. De første mange år i ryggen, de senere år også i fødderne.

”Så jeg har efterhånden fundet ud af, hvordan jeg skal tackle det,” siger Lotte Heise. ”Jeg har slidgigt i lænd og tæer. Jeg har altid ondt – og sådan bliver det nok ved. Men jeg finder mig ikke i, at smerterne skal bestemme over mit liv. For mig er kunsten at give dem mindst mulig opmærksomhed.”

Sådan tackler jeg smerterne

Når Lotte vågner om morgenen, er det første, hun gør, at tænde for P2, som spiller klassisk morgenmusik – det flytter hendes fokus væk fra smerterne.

”Mange af de handlinger, jeg foretager mig i løbet af dagen, går faktisk ud på at tackle, at jeg har ondt”, fortæller hun. ”Når jeg er til møder, står jeg op meget af tiden, bevæger mig rundt i lokalet og så videre. Og er jeg til middag, må min bordherre finde sig i, at jeg lige strækker ryggen og forlader min plads engang imellem. Jeg forklarer selvfølgelig, at det ikke er fordi, han keder mig. Og så snakker vi ikke mere om det!”

Lad ikke smerterne fylde

Men ind imellem siger Lotte også ”Av!”. ”I går havde jeg en skrækkelig fod-dag – og så er det altså rart at kunne sige det til nogen. Heldigvis har jeg to dejlige hjemmeboende sønner og en kærlig og forstående kæreste. Men ellers taler jeg som regel ikke med nogen om det – for det hjælper ikke, og smerterne kommer bare til at fylde alt for meget, hvis jeg snakker om dem hele tiden. Det skal de sgu ikke have lov til!”

Se film, hvor Lotte Heise fortæller om at få det bedste ud af livet – trods smerterne.

Find foredrag med Lotte Heise i Gigtforeningens kredse

Listen vil løbende blive opdateret med flere foredrag.

Mere om Lotte Heise

• Født 1959.
  • Forfatter, foredragsholder, tidligere fotomodel – og meget andet.
  • Vært på programmet BRAVO om opera hver lørdag kl. 18.00 på DR’s radiokanal P2.
  • Har været fast skribent på BT, Ugebladet Søndag og JP Aarhus.
Publiceret 30.11.2016