Pilates - få inspiration og tips til træningsformen

Få bedre kropsholdning og en stærk og smidig krop med pilates, hvor du især træner de små stabiliserende muskler omkring leddene.

En kvinde udfører en pilates-øvelse med en stor træningsbold

Når du træner pilates, lærer du at bevæge kroppen så effektivt som muligt, uden at du overbelaster dine muskler og led. Du lærer at "økonomisere" med din muskelkraft, så du kun bruger lige netop den kraft, du har brug for.

  • Hvad er pilates godt for?

    Pilates styrker din kropsbevidsthed og forbedrer din kropsholdning gennem bevægelser, som giver dig en stærk og smidig krop. Når du træner pilates, arbejder du med de små stabiliserende muskler omkring leddene.

    Træk vejret!

    Vejrtrækningen er et vigtigt element i pilates. Træk vejret ind gennem næsen og ud gennem munden. Mærk at ribbene udvides i siderne ved en indånding og ved udåndingen laver du en spænding i den dybe stabiliserende mavemuskulatur og bækkenbunden. Det er vigtigt at du ikke kommer til at holde vejret. Der skal ofte noget øvelse til, før man helt mestrer vejrtrækningsteknikken i pilates.  Instruktøren lærer dig at trække vejret korrekt.

    Suppler med motion der får pulsen op

    Pilates er ofte ikke en træningsform, hvor du får pulsen så højt op. Du bør derfor supplere med anden motion og bevægelse, der giver dig højere puls, mindst to gange 20 minutter om ugen. Du kan supplere din pilatestræning med en daglig gå- eller cykeltur for at træne din kondition.

    Læs om hvor meget du bør motionere

  • Hvem er pilates godt for?

    Pilates er for alle: For dig, der gerne vil holde dig i form, for den aktive sportsudøver, der vil forebygge skader, og for dig, der har problemer med ømme led og muskler. Pilates er en skånsom træningsform, som kan hjælpe til at lindre smerter.

    Pilates gør dig klogere på de begrænsninger, du oplever, din krop kan have. Det kan hjælpe dig til at slappe af, så du bliver mere fortrolig med din krop – også de dele af den, som gør ondt. Når du tør arbejde med de ømme led og muskler, kan du samtidig slippe angsten for at bevæge dig.

    Andre former for pilates

    Der findes mange forskellige retninger inden for pilates. Har du for eksempel problemer med skader eller ømme muskler og led, kan du gå til såkaldt "rehabiliteringspilates", f.eks. Body Control Pilates og Fysio Pilates.

  • Sådan kommer du i gang med pilates

    Pilates er en træningsform, der er teknisk krævende. Derfor skal du gå til undervisning hos en uddannet pilatesinstruktør, indtil du har lært grundprincipperne i træningen. Det kræver tid og tålmodighed, men du vil relativt hurtigt mærke en forandring.

    Ifølge grundlæggeren af pilates, Joseph Hubertus Pilates, vil du "efter ti lektioner føle dig bedre tilpas – efter 20 lektioner ser du bedre ud – og efter 30 lektioner har du fået en ny krop".

  • Hvor kan du gå til pilates?

    Du kan gå til pilates mange forskellige steder, blandt andet i mange motionscentre, på aftenskoler og på en række fysioterapeutiske klinikker. GigtSkolen tilbyder også pilates til mennesker med fysiske udfordringer - læs mere på Gigtskolens hjemmeside.

  • Brug Gigtforeningens træningsdagbog

    Med Gigtforeningens træningsdagbog kan du holde styr på din daglige træning. Du kan notere, hvilken type træning du har gennemført den enkelte dag, hvor lang tid du har trænet, og hvor langt du f.eks. har svømmet eller cyklet.

    Her finder du Gigtforeningens træningsdagbog

Senest opdateret 15.02.2022