Kikærtegryde med rugfletbrød
Til 4 personer.
Det skal du bruge
Kikærtegryde
- 150 g kikærter, tørrede
- Vand
- 1 spsk. vindruekerneolie
- 1–2 tsk. karry
- 250 g gulerødder i juliennestrimler
- 250 g kartofler i tynde både
- 250 g hvidkål, fintsnittet
- 100 g grøn peberfrugt i juliennestrimler
- 1 dl vand
- Salt og peber
- 1 bundt frisk persille, hakket
Rugfletbrød (16 stk)
- 1 1/2 dl vand
- 2 1/2 dl skummetmælk
- 40 g gær
- 2 spsk. flydende margarine
- 1 tsk. salt
- 280 g groft rugmel
- Ca. 320 g hvedemel
Sådan gør du
Kikærtegryde
- Læg kikærterne i blød i koldt vand 10–12 timer. Iblødsætningsvandet kasseres.
- Kog kikærterne i letsaltet vand i 40 min.
- Svits karry i olien.
- Tilsæt grøntsager, de kogte kikærter, vand, salt og peber og lad retten koge ca. 15 min. Smag til med salt og peber.
- Drys retten med hakket persille og servér med rugfletbrød.
Rugfletbrød
- Rør vand, skummetmælk og gær sammen til gæren er opløst.
- Rør flydende margarine, salt og groft rugmel ud i væsken.
- Tilsæt hvedemel gradvist og ælt dejen godt igennem – gerne i røremaskine.
- Lad dejen hæve ca. 1 time til dobbelt størrelse.
- Del dejen i 16 stykker, som trilles til aflange pølser og formes til fletbrød. Brødene efterhæver på bagepladen i 20 min. Pensl med mælk.
- Bag brødene ved 200 grader i ca. 15 min.
Tip
Er der en rest tilbage med frisk persille på, skal retten koges grundigt igennem, før den hurtigt sættes i køleskab og gemmes til næste dag. Dette gøres for at dræbe jordbakterier fra den friske persille. Alternativt kan du vælge at servere persille ved siden af, så det kun er den mad, der bliver spist, er krydret med grønt.
En portion kikærtegryde med rugfletbrød til én person indeholder:
Energi: 1900 kJ/454 kcal
Protein: 15 g
Kalk: 125 mg
Opskriften er udviklet af Lotte Birk Thomsen, der er klinisk diætist på Dansk Gigthospital. Foto: Kurt Lauritsen.
Bliv klog på antiinflammatorisk kost og antiinflammatorisk livsstil
Senest opdateret 28.06.2023