Det kan du selv gøre – gode råd om leddegigt

Har du leddegigt, kan du selv gøre meget for at leve et godt og aktivt liv. Få gode råd om, hvad du selv kan gøre.

Har du for nylig fået diagnosen leddegigt? Få viden og værktøjer i vores univers 'Ny med gigt'

Hvis du i forvejen har gode motionsvaner og spiser sundt, behøver du formentlig ikke at ændre din livsstil grundlæggende. Men gigten kan betyde, at du – i hvert fald i perioder – må tilpasse dine daglige aktiviteter, så de bliver lettere at overkomme. Læs mere om, hvordan du kan lette nogle af dine symptomer via din kost

Du skal være opmærksom på, at mennesker med leddegigt er særligt udsatte for åreforkalkning og blodpropper. Sund kost og motion, som gør dig forpustet og får pulsen op, nedsætter din risiko for hjerte-kar-sygdomme. Læs mere om leddegigt og hjerte-kar-sygdomme


Få rådgivning og viden

Som medlem af Gigtforeningen får du mulighed for at kontakte vores erfarne rådgivere, læse vores populære medlemsmagasin, og du støtter forskning i led- og muskelsygdomme til gavn for dig og andre. 

Jeg er interesseret i et medlemskab 

  • Kom i gang med motion og træning

    Har du leddegigt, er det vigtigt, at du træner din bevægelighed, de store muskelgrupper og din kondition.

    Fysisk aktivitet giver dig energi, så du bedre kan klare opgaverne i din dagligdag og gøre de ting, du gerne vil. Motion mindsker også risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme og giver dig større mentalt overskud.

    Få viden og inspiration til bevægelse og træning

    Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet

    Sundhedsstyrelsens anbefalinger er et godt pejlemærke for, hvor meget du skal være fysisk aktiv – men det er ikke sikkert, du kan følge dem til punkt og prikke.

    Hvordan og hvor ofte du skal træne vil afhænge af, hvor aktiv din sygdom er. Dine led må ikke hæve yderligere i forbindelse med træningen, men du må gerne blive øm i dine muskler og led. Tal gerne med en fysioterapeut om din træning.

    Hvis du har svært ved at komme i gang, kan det være en god idé at motionere sammen med andre. Husk, at lidt motion er bedre end slet ingen – og det er aldrig for sent at gå i gang!

    Sådan kommer du i gang med bevægelse og træning

  • Undgå rygning

    En række videnskabelige studier har påvist, at der er en sammenhæng mellem rygning og forhøjet risiko for udvikling af leddegigt. Det har også vist sig, at mennesker med leddegigt, der ryger, har et mere alvorligt sygdomsforløb, og rygning muligvis forringer behandlingen.

    Læs mere om rygning og leddegigt

  • Lær at leve med dine smerter

    Ledsmerter er et af hovedsymptomerne ved leddegigt. Betændelsen og hævelserne kan give smerter både når du hviler, og når du er i aktivitet. Skader eller fejlstillinger i leddene kan også give smerter.

    Dine smerter vil påvirke din krop og dit sind. Omvendt kan din krop og dit sind også påvirke oplevelsen af dine smerter. Du kan selv gøre meget for at leve med smerterne, hvis du ændrer den måde, du tænker og handler på i forhold til dem.

    Få viden og råd om kroniske smerter

  • Sådan kan du tackle trætheden

    Mange mennesker med leddegigt oplever en overvældende træthed, som hos nogle kan være et større problem end smerterne. Trætheden skyldes givetvis, at det ikke kun er leddene, der er angrebet, men hele organismen, der er påvirket.

    Her har du nogle gode råd, som kan hjælpe dig til at tackle trætheden:

    Bliv klogere på din træthed

    Tænk over, hvornår du er mest træt – og prøv at søge de situationer, hvor trætheden træder i baggrunden.

    • Find en form for motion, der passer til dig
      Selvom det kan virke uoverskueligt, når du i forvejen er træt, så kan du holde trætheden nede ved at dyrke regelmæssig motion.
       
    • Find balancen mellem aktivitet og hvile
      Prioriter de aktiviteter, som giver dig glæde, livskvalitet og energi. Planlæg større opgaver i god tid og del dem op i mindre bidder.

    • Lyt til kroppens signaler – (eller lad være!)
      Lyt til kroppens signaler om, at du er ved at overanstrenge dig selv, og tag en pause. Nogle gange kan det dog være nødvendigt at trodse signalerne for at deltage i fritidsaktiviteter og sociale begivenheder.
       
    • Få gode sovevaner
      Kend de almindelige råd om god søvn, f.eks. at gå i seng på samme tidspunkt hver dag, undgå at spise en masse eller drikke kaffe lige før sengetid.

    Få flere råd om træthed

  • Kend dine rettigheder og muligheder for hjælp

    Når man får en kronisk sygdom som leddegigt, kan det ændre hverdagen på forskellige måder. Sygdommen kan f.eks. påvirke forholdet til dine nærmeste, dit sociale liv, dit arbejdsliv og din økonomi. Det er forhold, der spiller en stor rolle for, om du har det godt.

    På siderne under menupunktet Hjælp og råd kan du blandt andet læse om dine rettigheder og muligheder i forhold til arbejdsliv og uddannelse, sygemeldinger og meget andet.

    Du kan også kontakte Gigtforeningens rådgivning, hvor du blandt andet har mulighed for at tale med en socialrådgiver. Rådgivningen er et tilbud til Gigtforeningens medlemmer.

    Kontakt Gigtforeningens rådgivning

    Psykologhjælp

    Når du skal leve med en kronisk sygdom som leddegigt, kan det betyde, at du skal omstille dig og acceptere en ny hverdag, hvor gøremål og aktiviteter, som du sætter pris på, måske skal opgives til fordel for nye. Samtidig skal du lære at håndtere perioder med smerter, træthed og fysiske indskrænkninger.

    Det er muligt at få tilskud til psykologhjælp, hvis man har leddegigt og opfylder visse kriterier. Det er din læge, som vurderer, om du opfylder kriterierne og derefter giver dig en henvisning.

    Læs mere om tilskud til psykologhjælp

    På hjemmesiden 'Psykologer i Danmark' kan du søge efter psykologer i dit område, som er omfattet af tilskudsordningen.

Senest opdateret 19.01.2024